Aanmeten van een nieuw kunstgebit

Een kunstgebit moet goed zitten. Daarom wordt het helemaal op maat gemaakt. Een kunstgebit aanmeten, verloopt in verschillende stappen waarbij eerst de vorm van uw mond en kaken in kaart wordt gebracht. Zo kan er een prothese worden gemaakt die perfect aansluit, zodat u goed kunt praten en eten met het kunstgebit. Het aanmeten van een kunstgebit gaat meestal in vijf stappen.

Stap 1: afdruk maken
Tijdens de eerste afspraak wordt er een afdruk gemaakt van uw kaken. Hiervoor wordt een standaard afdruklepel gebruikt en materiaal dat na een minuut hard wordt in de mond. 

 

Stap 2: definitieve afdrukken
Op basis van de eerste afdruk, is er een paslepel gemaakt die precies past bij de vorm van uw mond. Hiermee worden nog twee afdrukken gemaakt: eenmaal met een wat dikker, steviger afdrukmateriaal en eenmaal met een wat dunner afdrukmateriaal. Door de op maat gemaakte lepel kan de vorm van de kaak nauwkeurig worden vastgesteld, net als de spieraanhechtingen op de kaak. Zo kan goed beoordeeld worden waar de rand van het kunstgebit moet komen. Dat zorgt voor een optimaal draagcomfort en een goede pasvorm van de prothese.

 

Stap 3: beetbepaling
Tijdens de derde afspraak worden er beetplaten gemaakt op basis van de definitieve afdrukken van de onder- en bovenkaak. Dit is een essentiële stap bij het kunstgebit aanmeten. Tijdens deze stap wordt de positie van de boven- en onderkaak ten opzichte van elkaar bepaald. 

Bij deze afspraak worden (uiteraard in overleg met u) ook de kleur, de vorm en de positie van de tanden in de prothese bepaald. Hierna kan de tandtechnicus een eerste pasmodel van de prothese maken.

 

Stap 4: passen in was
Een nieuw kunstgebit wordt eerst in was gemaakt. De tanden en kiezen zitten daar al wel in, maar de rest van de prothese is dus nog niet definitief. De tandtechnicus kan de prothese nog enigszins aanpassen door de was te verwarmen. Zo kunnen de tanden en kiezen bijvoorbeeld nog een fractie worden verschoven. Is de kleur of vorm van de tanden of kiezen niet helemaal naar wens, dan kan dat nu ook nog worden aangepast. Tenslotte wordt ook gecontroleerd of de beet goed is.

 

Stap 5: plaatsen, uw prothese is klaar

Het plaatsen van een nieuwe prothese vereist speciale zorg en aandacht. Hier zijn onze aanbevelingen om een prettige overgang te garanderen:

Draag de nieuwe prothese eerst en voel of er drukpunten ontstaan. De nieuwe prothese oefent druk uit op het tandvlees op een andere manier dan de oude prothese deed. Als je bijvoorbeeld na 2 uur pijnlijke drukpunten voelt, verwijder dan tijdelijk de prothese uit je mond. Wacht tot de pijn afneemt en draag de prothese vervolgens weer. Als je merkt dat je hem langer kunt dragen zonder ongemak, is het wellicht niet nodig om drukpunten weg te laten slijpen. In de loop van de tijd zullen de drukpunten vanzelf verdwijnen.

Wees geduldig en forceer de prothese niet door deze langdurig te dragen. Vermijd ook om direct na het plaatsen van de prothese ermee te eten. Wacht minstens tot de volgende dag voordat je voorzichtig probeert te eten met de prothese.

Als je comfortabel bent met het dragen van de prothese en geen pijn of ongemak ervaart, kun je overwegen om de prothese ’s avonds in te houden. Houd er rekening mee dat dit extra druk op de kaak kan veroorzaken en kan leiden tot meer slijtage van tanden en kiezen.

Kort samengevat:

1. Draag de prothese en praat ermee zonder pijn gedurende de hele dag.

2. Begin de volgende dag voorzichtig met eten met de prothese.

3. Overweeg pas ’s avonds de prothese in te houden als je eraan gewend bent, maar wees bewust van de mogelijke nadelen, zoals extra kaakdruk en slijtage van tanden en kiezen.

Tijdens de afspraak zal uw behandelaar  u ook uitleg geven over het schoonmaken van het kunstgebit. Een goede verzorging van het kunstgebit en de mondholte is belangrijk om klachten als een slechte adem te voorkomen.

 

Nazorg
In de weken na het plaatsen van uw nieuwe gebitsprothese kan het gebeuren dat er drukplaatsen ontstaan. Leg het nieuwe gebit niet direct uit, want vaak gaat dit na een dag over. Als het niet over gaat na een aantal dagen of heel erg pijn doet, dan kan uw behandelaar het gebit eenvoudig aanpassen. Neem bij aanhoudende klachten dus altijd even contact op met uw behandelaar.

 

×

Maak nu een afspraak.

[CPABC_APPOINTMENT_CALENDAR calendar="1"]